Als je het mij vraagt is het inrichten van de kinderkamer het project bij uitstek waar je creatief los kunt gaan. Tover de ruimte om tot een plek die past bij de persoonlijkheid van je kind en waar hij of zij letterlijk van droomt.

Hieronder geef ik je een aantal tips om aan de slag te gaan.

1. Begin met een thema
Zelf begin ik altijd met het bedenken van een thema. Het kiezen van een thema zet de toon voor de hele kamer. Wees creatief in het bedenken van het thema, je hoeft echt niet te blijven hangen op het welbekende safari thema.

Waar houdt je kind zich mee bezig, welke kleuren vind hij/zij mooi? Wat maakt hem of haar blij? Een thema biedt een samenhangende en visueel aantrekkelijke basis – ik noem dat ook wel een kader.

In mijn e-guide voor het ontwerpen van een kinderkamer heb ik al twaalf thema’s voor je uitgedacht. Inclusief kleuren en drie verschillende behangopties per thema. Voor elk thema heb ik ook een pagina gemaakt die je kunt gebruiken ter inspiratie voor de inrichting en styling voor de kinderkamer. Zo kun je voor of samen met je kind een prachtige kinderkamer ontwerpen!

2. Kleur
Kies voor een kleurenpalet dat levendig en speels is, maar ook rustgevend genoeg voor een goede nachtrust. Kies een wat neutralere basis en voeg kleuraccenten toe door het aanbrengen van een behang als statement op de muur, met beddengoed, posters en accessoires.
Mocht je kind uitgekeken raken op bepaalde onderdelen van zijn of haar kamer, dan is het gemakkelijk aan te passen door het behang en wat accessoires te vervangen. 

3. Kies praktisch meubilair
Ik raad iedereen aan om goed na te denken over de grotere aankopen voor de kinderkamer, en dan met name over het meubilair. Kijk naar de behoeften van je kind nu en later. Investeer bijvoorbeeld in een meegroeibed of een kast die je later (deels) kunt transformeren tot bureau. Ga voor een bed met opberglades eronder en hang plankjes of rekken aan de muur waarbij je dat wat erin staat altijd kunt aanpassen voor het creëren van een heel andere look. 

Zelf ben ik een groot fan van tweedehands (vintage) items, juist ook in meubilair. Wanneer iets er nog netjes uitziet of wanneer je het kunt upcyclen door er een nieuwe laag verf op te zetten, dan geeft dat zoveel voldoening! Kies uiteraard wel voor een fijn nieuw matras in het geval dat je een tweedehands bed koopt.

Foto door Taylor Heely via Unsplash

4. Hoekjes
Creëer gezellige hoekjes voor verschillende activiteiten. Een fijn bed is natuurlijk ontzettend belangrijk voor de nachtrust van je kind (en van jou), maar denk ook aan een lees- en chillhoek met zachte kussens en een kleine tafel om aan te knutselen of bouwen. Zorg ook voor een ruime kledingkast en een handige opbergplek met gelabelde bakken of manden. Zo leert je kindje ook gemakkelijker om zelf op te ruimen.

5. Wanddecoratie
Wanddecoratie is dé manier om de kamer een heel persoonlijke touch te geven. Betrek je kind bij het kiezen van bijvoorbeeld mooie posters of andere wanddecoratie. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan een paar mooie wandplanken met leuke decoratie en knustelwerken erop. Kies voor decoratie dat binnen het kleurenpalet past of er even lekker uit popt qua kleur. 

kinderkamer ontwerpen inrichten tips

6. Decoratie
De smaak van kinderen verandert snel. Kies daarom decoratie die je bijvoorbeeld makkelijk kunt schilderen en kijk naar beddengoed en accessoires die op termijn kunnen worden vervangen. Behang is een hele mooie manier om een kamer een extra wow-factor te geven.
Vliesbehang is ook gemakkelijk weer te verwijderen. Daardoor kun je wanneer de tijd rijp is ook weer een ander mooi behang plaatsen.

Op deze manier kan de kamer met je kind meegroeien, waardoor jij zowel tijd als geld bespaart. Maar, eerlijk – ik vind het zelf helemaal niet erg om de kinderkamers eens in de zoveel tijd weer helemaal om te toveren 😉 

Vind je het toch nog lastig om te beginnen of om de juiste keuzes te maken? Schaf dan nu mijn downloadbare gids aan waarmee ik je op weg help met het ontwerpen van een kinderkamer. Kies een thema dat je aanspreekt en ga daarmee aan de slag.

Ik heb maar liefst twaalf thema’s uitgedacht en elk thema komt met een kleurenpalet, drie passende behangopties én een styling-inspiratie pagina. Verder vind je in de gids alles om jouw DIY project tot een goed einde te brengen. Denk aan kinderkamer basics, informatie over lichtinval en kleur én handige tips zodat je meteen aan de slag wilt gaan en de handen uit de mouwen wilt steken.  

Succes!