Interieurstylist

Welkom! Wat leuk dat je op mijn website terecht bent gekomen. Mijn naam is Grada-Marie, het gezicht achter GRADA interior en sinds een aantal jaren ben ik werkzaam als interieurstylist in Amsterdam en daarbuiten. Wellicht je op zoek naar een interieurstylist die jouw woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer of kinderkamer(s) een prachtige metamorfose kan geven? Een uniek en harmonieus interieur met een pop of color, als dat is waar jij ook blij van wordt, dan ga ik heel graag voor jou aan de slag!

 

Ga naar mijn projecten pagina om een idee te krijgen van een aantal van mijn projecten. Krijg jij ook al helemaal zin in een fris en harmonieus interieur, neem dan contact met mij op.

Wat is het verschil tussen een interieurstylist, een interieurontwerper of interieurarchitect?

In de interieurbranche hoor je vaak verschillende termen. Je kunt interieurstylist zijn, maar ook interieurontwerper of interieurarchitect. Dit zorgt wellicht voor wat verwarring. Jij zoekt een specialist voor het inrichten van je huis, maar wie moet je daarvoor benaderen? Ik leg daarom de verschillen aan je uit. 

Het grootste verschil is dat het beroep van interieur stylist en interieurontwerper vrije beroepen zijn. In principe kan iedereen zich zo noemen, ook al is er geen opleiding voor afgerond. Nu zullen veel interieurstylisten- en ontwerpers wel cursussen en opleidingstrajecten hebben gevolgd, maar niet bij reguliere opleidingsinstituten. Een interieurarchitect (ook wel binnenhuisarchitect) heeft daar een bacheloropleiding en een masteropleiding van twee jaar voor gevolgd.

 

Wat doet een interieurstylist

De term interieurstylist hoor je waarschijnlijk het meest. Een interieurstylist houdt zich bezig met de styling van je interieur. Hij of zij zorgt voor een sfeervolle inrichting van woningen, kantoren, winkels of andere soorten ruimtes. Een interieurstylist geeft advies over onder andere kleurgebruik, type en stijl van meubels, materiaalgebruik en verlichting.

Wat doet een interieurontwerper

Een interieurontwerper helpt je echt met het ontwerpen van een ruimte en is veelal vanaf de bouw en/of verbouwing betrokken. Een interieurontwerper houdt zich bezig met alle aspecten van de binnenruimte,  denk aan de functie van een ruimte, logische routing en ruimte-indeling, de inrichting van de diverse ruimten, licht (zowel kunst- als daglicht), kleur en materiaal.
Als je het zo leest ben ik bij de ene opdracht meer een interieurstylist en voor de renovatieprojecten meer een interieurontwerper.
Ik gebruik de termen zelf vaak door elkaar.

Wat is het verschil met een interieurarchitect

Dan heb je nog de term interieurarchitect. Ook wel bekend als binnenhuisarchitect. Een architect is een beschermd beroep. Er is in principe niet heel veel verschil tussen een interieurontwerper en interieurarchitect.
Maar een interieurarchitect werkt volgens het bouwbesluit, is op de hoogte van de Nederlandse regelgeving rondom bouw en weet wat technisch haalbaar is tijdens een verbouwing.

 

Daarnaast hoor je ook steeds vaker de term ‘interieuradviseur’. Een interieuradviseur adviseert klanten over de inrichting van ruimtes: de meubelen, de stoffering en bekleding, de verlichting, kleur, sfeer en accessoires.
Eigenlijk dus vergelijkbaar met de term interieurstylist.

Interieurblog

in het kort

In 2021 volgde ik het opleidingstraject van Mignon van de Bunt van Build Your Interior Business. Al snel volgden de eerste opdrachten, zo mocht ik al tijdens de opleiding een benedenwoning hartje Amsterdam aanpakken. Meteen heel fijn samen kunnen werken met mijn eerste opdrachtgevers, dat smaakte naar meer! Inmiddels ben ik heel wat opdrachten en veel kennis rijker. In 2022 liep ik Hanneke de Leeuw (Chowa Living) tegen het lijf en al snel besloten we samen een interieurstudio te starten. We werken dan ook geregeld samen aan de grotere projecten. Ben je benieuwd waar ik momenteel aan werk of wil je graag dat ik voor je aan de slag ga? Laat het mij weten en volg mij vooral ook even op Instagram: @grada_interior